De ceva vreme am descoperit ca imi place foarte mult la mare. La marea altora.
Satula fiind de “capoade de casa, seminte ambalate, mere glazurate si porumbe fierte”, chestii prezente in mai toate statiunile litoralului romanesc, am luat drumul bejaniei catre Grecia. Care poate fi destinatia oricarui pelican roman, decat Thassos? Mai ales ca nu este nici foarte departe, chiar daca vei calatori cu masina personala.
Desi ruta Bucuresti-Thassos nu este foarte grea, ar fi recomandat sa nu calatoriti cu Dacia 1300 (cu toate ca biata babuta ar depune toate eforturile sa vada si ea Marea Egee) nu se stie cand o lasa orientarea in spatiu si Doamne fereste va “parcheaza” intr-un stalp mai cochet. Ar fi bine sa mai aveti un partener de drum cu carnet de conducere si cu ceva experienta sub fund si, un GPS cu harti cat mai actuale cu putinta. Nu de alta, insa daca rataciti drumurile Bulgariei, veti fi nevoiti sa va descurcati cu capul de bulgar intr-o englezo-romana-mimico-gestica, vorbitorii de engleza fiind o specie necunoscuta pe acolo.
Capul de bulgar, poate fi extrem de incapatanat cand poarta uniforma si cascheta, dar unii se mai inmoaie cand simt miros de 5-10 euro. Asigurati-va ca aveti maruntis la voi. Eventual moneda, ar putea fi amuzant. :)) Despre cum se traverseaza Bulgaria, puncte de alimentare si probleme intampinate, cele mai bune informatii se pot gasi aici
Anul trecut, am ales varianta ceva mai lunga, insa de viteza: Bucuresti > Ruse > Magliz Simeonovrad (aici aveti cam 1,2 km de drum asfaltat pe la anul 1700, deci o sa circulati cu viteza magarului) > Harmanli > Keramoti, in defavoarea variantei: Bucuresti > Ruse > Magliz > Dimitrovgrad > Kardzhali > Zlatograd > Thermes (aproximativ 10 km inainte si dupa Thermes, drumul este foarte virajat si destul de ingust) > Xanthi > Keramoti.
Cea de-a doua varianta prin Zlatograd este un fel de carusel, drum pentru cei care se considera aventurieri si au nevoie urgenta de adrenalina. Desi se pare ca peisajul din partea Bulgara face toti banii, pe partea greaca sunt portiuni de drum pe care nu incap doua masini. Claxonatul la viraje este aproape obligatoriu pe aceasta portiune, nefiind nici un pric de vizibilitate. Aviz amatorilor.
Anul acesta, daca avem noroc, s-ar putea deschide noua granita de la Makaza si am putea scurta traseul cu cativa kilometri buni pe ruta: Bucuresti > Ruse > Magliz > Sredets > Dimitrovgrad > Kardzhali > Momchilgrad > Podkova > Makaza > Nimfea > Komotini > Chrysoupoli > Keramoti. Bonus, am evita rollercoaster-ul de la Thermes. Autoritatile bulgare sustin ca granita Makaza se deshide in mai. Nu au specificat si anul !
Odata ajunsi pe teritoriul grecesc veti avea senzatia de déjà vu, pentru ca o sa intalniti cam tot atatea masini cu numar de Romania, cate ati putea intalni pe ruta Bucuresti-Arad de exemplu. De fapt, cred ca Thassos ar putea fi denumita cu usurinta colonie romaneasca.
Distanta de 12 km dintre Keramoti si Thassos se parcurge cu ferry-ul in aproximativ 40 min, timp in care poti hrani pescarusii cu biscuitii, painea sau ce mai aveti prin papornita. Atentie la degete, pentru ca sunt in stare sa va ciuguleasca din mana si nu se stie daca nu apuca mai mult decat bucatica oferita.
Cand ati pus piciorul pe Thassos, fericiti ca ati scapat cu toate degetele intregi, nu va ramane decat sa va bucurati de apa turcoaz si plajele cu nisip alb si fin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu